Злато в антични рудници

Новини за Българската Асоцияция на Тръсачите на Самородно Злато и Метеорити

Злато в антични рудници

Мнениеот Kiril62 » Пет Мар 26, 2021 3:16 pm

Кирил Стаменов нарича Средна гора "Нашенското Елдорадо", от там е промит безценният метал за Панагюрското съкровище

Кирил Стаменов е златотърсач с над 40-годишен стаж. Създател и председател на Българската асоциация на търсачите на самородно злато и метеорити, единствена на Балканите. Запалил се още като ученик по търсенето на злато и минерали. Оттогава датират хобитата му - история, археология, нумизматика. Негови приятели и учители са най-известните български геолози и археолози, сред които Георги Китов. Стаменов е картографирал находищата със самородно злато. Приятелите с право го наричат нашенския Индиана Джоунс, по аналогия с прочутия филмов герой, търсач на съкровища и приключения.

Пандемията стимулира златотърсачите да обикалят повече по горите. Тръпката е голяма, пипне ли те тази любов към приключението, няма спасение, казва Кирил Стаменов.

Особено желана за експедиции е Средна гора, наричана с право българското Елдорадо - почти навсякъде има антични рудници и все още се намира самородно злато.

С металдетектори там напоследък са открити доста големи късове от жълтия метал по 3 и дори по 5-6 грама. Районът е прочут като златоносен от древни времена. Преди милиони години Средна гора е била най-високата планина на територията на България, а след изместване на пластовете се вдигат Стара планина, Пирин и Рила. Така че високото златно съдържание в Средна гора най-вероятно се дължи на вулканична дейност, обяснява Стаменов, който проучва района от години.

Много богати на злато са и реките в района на Стрелча и Панагюрище, особено река Луда Яна. Прочутото Панагюрско съкровище е създадено със злато, открито и промито на територията на Средна гора - това е доказано с научни анализи, уверява нашенският Индиана Джоунс.

Участвал е в българо-американски проекти, при които с апаратура за рентгеноспектрален анализ било установено, че не само Панагюрското, а и други съкровища, открити по нашите земи, са създадени със самородно злато, промито в района на Централна Средна гора. Там някога е било богатото и славно Одриско царство.

Неслучайно са толкова много останките от антични рудници в Средна гора -край Кольо Мариново, Александрово, Букова могила. Там се намира и прочутата местност Златна нива - между Горно ново село и Долно ново село в община Братя Даскалови, обяснява Стаменов. В този район негови колеги са намирали доста късове самородно злато с металдетектори.

Напоследък Стаменов проучва активно древните тракийски светилища в община Брезово. При обиколки в района на Бабек, Розовец, Зелениково с краевед, археолог и геолог се натъкнали на изключително интересни обекти - т.нар. шарапани, изчукани в скалите кръгове с различна големина, свързани с улейчета. Приема се, че представляват част от древни светилища, където тракийските жреци са изпълнявали тайнствени ритуали с вино преди всяко важно събитие. Неслучайно именно към обектите в този район известният наш учен траколог проф. Валерия Фол проявява такъв интерес, обяснява нашенският Индиана Джоунс.

Въпреки че шарапаните досега не са детайлно проучени, с голяма вероятност улеите им са били използвани и за промиване с водна струя на раздробена на късове златоносна руда. Стаменов е убеден в това, тъй като е откривал доста малки късчета самородно злато около шарапани край бивши светилища.

Сега трупаме информация, може би ще дойде време и на сериозна публикация по темата, казва неуморният златотърсач номер 1.Наследниците на Джек Лондон залагат на металдетектори

Българският Индиана Джоунс търси злато в антични рудници СНИМКИНовиниИнформация

Улеите и драгите, класика в търсенето на злато, са и най-достъпни и като цена. Драгите с помпи, с маркучи и инжектори вървят по 500-700 лв. Най-нахъсаните наследници на Джек Лондон залагат на металдетектори на високи килохерци на цена над 1000 лв. Апарат на 61 килохерца с малка сонда е най-подходящ - хваща дребни самородни парченца под половин грам на плитко. С апаратите на ниски килохерци се хващат по-големи предмети на по-дълбоко. Различни марки металдетектори вече могат да се купят в специализиран магазин не само в София, но и в Пловдив.

Пинпойнтърите се използват в скални крайречни цепки за търсене на тежката фракция - олово, желязо, мед и злато. Като се знае, че реката е златоносна, все някъде ще се намерят златинки.

Георадарите са за професионалисти - по-сложни за работа и доста скъпи - 25-30 хиляди лева. С тях се търсят рудни жили, но дават аномалии.

Скъпата апаратура не е гаранция за намиране на съкровище, обяснява златотърсач номер 1. Стаменов обикаля планините с металдетектор Makro Gold Kruzer на 61 khz с малка сонда. Има и тестови Golden Mask 18 khz с малка сонда. С него наскоро е намирал самородни късчета по Свиленградско, както и на прочутата Златна нива.

Камъкът на кралете се крие из Родопите

Българският Индиана Джоунс търси злато в антични рудници СНИМКИНовиниИнформация

Новата страст на Кирил Стаменов е търсенето на рубини. Това е камъкът на кралете, който защитава от опасности. Стаменов е намирал доста в реките около Кърджали, но щедро раздава колекцията си като подаръци.

Любимият му къс рубин, открит в Родопите, е огненочервен, 5.5 карата.

В Измир го фасетирал един от най-добрите турски майстори.

Родопите са най-богати на полускъпоценни камъни у нас. В района на Кърджали, Момчилград, Маджарово, Крумовград има изстинали 6-7 вулкана, в резултат на което са се образували минерали - ахат, яспис, халцедон, аметист, рубини, обяснява златотърсач номер 1. Готви експедиция в района на Гълъбово, за да обогати колекцията си от аквамарин.

https://www.marica.bg/balgariq/balgarsk ... ici-snimki
0888654620
Skype Kiril431
Аватар
Kiril62
Site Admin
 
Мнения: 1193
Регистриран на: Нед Сеп 30, 2012 11:53 am
Местоположение: София


Назад към Новини за БАТСЗМ

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 9 госта

cron