ЗА ТУГЛИТЕ!

Форум за всички други марки металотърсачи

ЗА ТУГЛИТЕ!

Мнениеот ибрик » Пон Юни 22, 2015 8:38 pm

Наскоро с един известен руски физик провеждахме полигонни научни тестове на маса на отлично търговишко бяло винце…От дума на дума зачобръснахме и темата за керамиката, туглите и керемидите от гледната точка на металдетекторите.Руснака, без да ме пита , почна да пише математически формули със скоростта на руска ракета!Пребледнях и го помолих да спре, иначе ще ме прати в лудницата!Онзи ден , напълно изтрезнял, ми просветна!На тема математика съм прост на матрос ( прос на бетоновоз ) ама единствената мозъчна клетка в кухата ми кратуна се свърза с Виракоча и затуй пиша това, за да не го забравя.
И така, когато грундираме металотърсача , първо се режектират орудените камъни-дето ги лепи магнит.После е почвата, после е керамиката.Ако грундпотенциометъра ни е като на варненска гъдулка тип ,,Пинокио ‘’, то след керамиката ,, отрязваме ‘’ ръждивите железа , после другите железораци, после цигарените фолия, медноникеловите монети ( 10, 20 и 50 стотинки,които сега са в обръщение.Идва ред на жълтите монети , след тях богоугодните сестерции, капачите от буркани тип ,,омния “.Най-накрая се отрязват денари и републики-чиста проба сребро, и най-накрая са медните съдинки-тепсии и иманярски котлета от кована мед.Това е !Фазовата разлика между проклетата керамика и котлетата е точно 180 градуса ( или по-малко-това е в зависимост от работната честота ).Колкото един обект провежда по-добре тоците и е по-голям по размер ,толова е по-далеч фазово от керамиката!От друга страна камъните са природни ферити-те само изкривяват променливото магнитно поле на сондата на металотърсача ,загуби в полето не внасят , повишават Q- фактора на предавателния и приемният кръг на сондата.Металите ,понеже провеждат тоците, внасят загуби в предавателният кръг и му срутват Q- фактора .Солената вода силно провежда тока и затова на плажа детектора се грундира в съвсем различна точка-между фолията и железораците .Керамиката слабо се привлича от силен магнит , но не провежда тоците ! А се отрязва между камъните и ръждивите железа ,значи внася загуби в полето на сондата ( активни загуби-част от енергията на предавателното поле се преобразува в топлина, демек керамиката почва слабо да грее в полето на детектора. ).Да , грее, внася активни загуби (загуби от проводимост ), ама НЕ ПРОВЕЖДА ТОЦИТЕ!
Всичко, което се отрязва след камъните внася активни загуби на мощност в променливото магнитно поле.Логичният извод е много прост- загубите при керамиката се дължат на загуби от намагнитване.Такива загуби има в долнопробните китайски адаптори ,които греят на кюмбе ,щото материала на магнитопровода на трансформатора е пълен боклук .Магнитните домейни в керамиката заметат като мездрейско точило , бавно си обръщат полюсите по време на смяна на поляритета на магнитното поле на сондата-инертност проявяват , демек инат.Е те точно за това керамиката се държи ем като оруден камик , ем като слабопроводим обект- и е там , между камъните и металите!
Благодаря за вниманието-който разбрал-разбрал. Няма да повтарям….
ибрик
Новорегистриран

Назад към Други металотърсачи