През 2013г. м. Март, в Германия, колегите от Фишер ми подариха една книжка на главния инженер на Фишер и Технетикс - Дейв Джонсън - книжката се казва "Gold Prospecting with a VLF metal detector"
Доста време не обръщах внимание на въпросната книжка, докато един ден реших да я попрегледам.
Още от първите страници се чатнах, че търсенето на самородно злато с металотърсач е малко по-различно нещо от това, което съм смятал.
Търсенето на самородно злато в самите реки, или т.нар. алувиално злато е доста неефективно в България, защото речните русла са промивани от дълбока древност, а и там най.често самородното злато е толкова ситно и финно, че и да го виждаш с очи, металотърсачът няма да го засече.
По-скоро металотърсачите са за търсене на т.нар елувиално самородно злато, по изветрени от времето хълмове или склонове на златоносни реки.
Основен момент е да се търси по онези скронове по които няма /или почти няма/ почва и растителност, защото златото ще остане неоткриваемо.
Златните жили, които излизат на повърхността на такива склонове остават големите парчета самородно злато /над 1-2 грама/ практически неподвижни и чакат просто да бъдат събрани от Вас.
Има и още дена добра новина: Никой, никога не е събирал това злато, а то си стои там и е на повърността.
Всичко това го пиша защото когато видиш, как за един ден можеш да събереш 10 грама с Фишер Голд Бъг /дори не е про версията/ с малката 5 инча /12см./, на стойност дори и сега при ниската цена на златото за 550лв. /големите златинки са на друга цена/, си казваш "хей тук став нещо, или по-скоро нещо съм изпуснал".
А ако видиш как се намира парче злато 32гр. /с кварца/
Има определен брой хора, които може и да не ми вярват, защото допреди и аз не вярвах, но това е истина и колкото по-късно се светне човек, толкова по-вече ще е загубил.
За последните 2 месеца се намериха мнооого златни парчета по склоновете и реките.
Лично аз съм виждал за какво става дума и знаете ли усмивката постоянно ти стои на физиономията, защото е законно и можеш да го продадеш веднага.
А ако Ви кажа, че в старите рудни разработки също се намират парчета по 2-5 грама, може пак да не ми повярвате.
Ехх и аз бях така, но вече не!
Ето снимка на намереното злато /не се продава/