Национални паркове в България.

Общ форум за всичко

Национални паркове в България.

Мнениеот Kiril62 » Вто Яну 08, 2013 10:17 am

Пазете природата чиста.
Националните паркове в България към настоящия момент са 3 на брой: НП “Рила”, НП “Пирин” и НП “Централен Балкан”.
В националните паркове се забраняват:
1. строителство, освен на туристически заслони и хижи, водохващания за питейни нужди, пречиствателни съоръжения, сгради и съоръжения за нуждите на управлението на парка и обслужването на посетителите, подземни комуникации, ремонт на съществуващите сгради, пътища, спортни и други съоръжения;
2. производствени дейности, с изключение на поддържащи и възстановителни дейности в горите, земите и водните площи;
3. извеждане на голи сечи;
4. използване на изкуствени торове и други химически средства;
5. внасяне на неприсъщи за района растителни и животински видове;
6. паша на кози, както и пашата в горите извън ливадите и пасищата;
7. събиране на билки, диворастящи плодове и други растения и животни на определени места;
8. събиране на вкаменелости и минерали, увреждане на скални образувания;
9. нарушаване на естественото състояние на водни площи, водни течения, техните брегове и прилежащи територии;
10. дивечоразвъдната дейност и ловуването, освен при регулиране на числеността на животинските видове;
11. спортен риболов и риборазвъждане на определени места;
12. замърсяване на водите и терените с битови, промишлени и други отпадъци;
13. бивакуване и палене на огън извън определените места;
14. намеса в биологичното разнообразие;
15. събиране на редки, ендемични, реликтни и защитени видове освен за научни цели;
16. други дейности, определени със заповедта за обявяване на защитената територия и плана за управление.

В националните паркове се обособяват следните зони:
1. резервати и поддържани резервати;
2. туристическа зона;
3. зони на хижите, административните центрове за управление и поддръжка на парковете и спортните съоръжения;
4. други зони съобразно конкретните условия в парковете.
http://www.biodiversity.bg/fun_details.php?menu_id=8
http://web.uni-plovdiv.bg/mollov/nature ... e_v_BG.pdf
0877230762
Аватар
Kiril62
Site Admin

Re: Национални паркове в България.

Мнениеот GARRETT » Вто Яну 08, 2013 5:01 pm

Поздравления за двете теми,така всеки ще може да прочете и да знае къде да ходи без да нарушава закона.Понеже нали знаете какво пише в закона,,Незнанието не те оневинява за извършеното престъпление,,Доста матриал е събран на едно място.
Аватар
GARRETT
По-активен

Мнениеот Stoian » Вто Яну 08, 2013 6:54 pm

Поздравления за темите , човек не може да знае всичко и е хубаво когато има информация за това какво може и какво не е редно да се прави на такива територий .
Аватар
Stoian
По-активен

Мнениеот probosh » Сря Яну 09, 2013 4:28 pm

Може би най-важната тема, при положение, че правим всичко за да сме законни. http://webcache.googleusercontent.com/s ... clnk&gl=bg
Аватар
probosh
Новорегистриран

Мнениеот Stoian » Сря Яну 09, 2013 4:49 pm

probosh написа:Може би най-важната тема, при положение, че правим всичко за да сме законни. http://webcache.googleusercontent.com/s ... clnk&gl=bg

Мали ами аз като погледнах картата то местата дето ходя са оцветени :lol:
Аватар
Stoian
По-активен

Мнениеот probosh » Сря Яну 09, 2013 5:10 pm

Не е само при тебе :)
Аватар
probosh
Новорегистриран

Мнениеот Stoian » Сря Яну 09, 2013 6:53 pm

А и така като гледам всички дащтни и удобни райони май са оцветени :D , но това не пречи да се посетят :lol: пък квото стане.
Аватар
Stoian
По-активен

Мнениеот Meteorite Men » Съб Яну 12, 2013 9:35 am

Поздравления за пуснатите теми.Всеки трябва да знае къде ходи и дали има право съгласно разпоредбите да върши каквото и да е.Бъдете предпазливи.
Аватар
Meteorite Men
По-активен

Мнениеот dante » Сря Яну 16, 2013 8:07 pm

Не знам какво имам право и какво не вече в тая държава но определено не ми пука,па ако ще района да е в натура 200 000... Аз също имам права но моите права ги изнесоха зад граница под формата на милиарди последните 20 години и ги пръснаха из широкият свят а последният пирон в ковчега на България беше бате бойко/нарочно с малка буква/,така че където ми харесва там ще си копая.Това е мое лично мнение тъй че ако някой има претенции към този пост да се обръща лично към мен а не към администрацията на форума.........Тел : 0877 10 12 21 .......Само една искрица ми трябва да тръгна..........
Човек не е това,което казва а това,което прави........
Аватар
dante
Активен

Мнениеот Kiril62 » Сря Яну 16, 2013 8:41 pm

Напълно одобрявам това което си написал,но някой хора от разни институции се опитват да изкарат пари чрез глоби на гърба на колеги.Веднага ще ти дам един пример какво ми се случи през тези няколко дни и то с хора членове на асоциацията.
1.Звъни ми колега член на асоциацията от Благоевградско намиращ се на реката с улей и ми дава телефона да говоря с проверяващия.Показал си е членската карта без караници.Аз се представих и попитах от коя институция е,оказа се от водна дирекция.Поисках му трите имена също за да ги имам ако се наложи,както и попитах имали нарушение от страна на члена на БАТСЗМ упражняващ и практикуващ хобито,както и му цитирах част от закона за подземните богатсва.
http://zlatoimeteoriti.bg/wp/%D0%B7%D0% ... %BA%D0%B0/
Оказа се че няма нарушение,след коте си пожелахме приятен ден и хората са си заминали без да има актове и глоби.
Това ми се случи абсолютно същото пак с наши членове на още три места в България-Монтанско,Казанлъшко,около Павел баня и Пловдивско.За да не ни нарекат престъпници затова съм качил това инфо.И затова и я направихме тази асоциация,да бъдем единни поне в тези хобита които не са забранени и противозаконни.
0877230762
Аватар
Kiril62
Site Admin

Следваща

Назад към ОБЩ ФОРУМ