Адвокатски съвети и консултации

Закони, които касаят хобито, дискусии и предложения.

Адвокатски съвети и консултации

Мнениеот Kiril62 » Пон Апр 01, 2013 9:30 am

Колеги в тази тема,ще се пишат отговори на адвокати които ще си направят регистрация, относно хобито и задавани от вас въпроси.Надявам се да ви бъдат полезни.
0888654620 0876130369
Skype Kiril431
Аватар
Kiril62
Site Admin
 
Мнения: 1082
Регистриран на: Нед Сеп 30, 2012 11:53 am
Местоположение: София

Re: Адвокатски съвети и консултации

Мнениеот Gost » Пон Апр 01, 2013 5:14 pm

Днес говорих със приятел,от Бургас ,дипломиран юрист,и помолих Киро да напише темата,Ангажирал се е да прегледа в близките дни,изцяло и обостойно закона във всичките му варианти, начините и способите да регламентираме Хобито като Хоби,докъде е хоби,и докъде не е,За членове на Асоциацията,ще има и правни съвети и консултации по лични въпроси онлайн!
Очаквам всеки момент, в близките 2-3 дена да се регистрира и да се изяснат всички наболели въпроси.Кое,до къде,защо,как,колко .... ;)
Gost
По-активен
 
Мнения: 618
Регистриран на: Нед Дек 02, 2012 5:45 pm

Re: Адвокатски съвети и консултации

Мнениеот Gost » Вто Май 14, 2013 5:32 pm

Колеги. Днес имах среща със Адвокат.Да речем моят адвокат.Говорихме на дълго и широко,около час,до момента е прегледал,и продължава да преглежда закона във всичките му там законови,подзаконови нормативи.И доколкото разбрах,с моят кокоши мозък,защото материята е трудна за мене,Нема Дертове!
Мисля че до броени часове,ще влезне и ще разясни на дълго и широко, кое е механизация,кое не е,кое е нарушение, кое не е...И така ;)
Ако и тук вече не ви се проясни,на следващите избори се явявам за независим депутат,и всичко че оправим :lol: :lol: :lol:
Gost
По-активен
 
Мнения: 618
Регистриран на: Нед Дек 02, 2012 5:45 pm

Re: Адвокатски съвети и консултации

Мнениеот ceco160 » Сря Май 15, 2013 9:21 am

Браво за полезната тема . :D
ceco160
Новорегистриран
 
Мнения: 22
Регистриран на: Чет Яну 03, 2013 3:22 pm
Местоположение: Русе

Re: Адвокатски съвети и консултации

Мнениеот fLAWYER » Сря Май 15, 2013 3:39 pm

Здравейте, по молба на моя приятел Репата поех ангажимента да се запозная с материята, касаеща нашето хоби.Нямам намерение да ангажирам никого с мнението си -материята е трудна и обемна ,няма дадени дефиниции на някои от употребените термини .Идеята е, че никой от пишещите във форума няма желание да престъпва законите и да върши нещо, обявено за наказуемо или застрашаващо природните богатства на България.Точно затова трябва на разбираем език да се очертаят рамките, в които тази дейност е законна и позволена. Повечето от вас знаят принципа ,че незнанието на закона не извинява никого.Затова когато човек започва каквато и да е дейност, трябва да се запознае добре с нормативната база, която я касае. Основните закони ще посочваме и дискутираме в тази тема, като тя е отворена за всякакви мнения и въпроси.Би било хубаво да се включат и други юридически грамотни хора, и да формираме дискусия и да очертаем рамките,в които хобито ни си остава хоби, а не престъпление.
Тук е моментът да уточним, че Наредбата за добиване, преработване и сделки с благородни метали и скъпоценни камъни от 2000 година, която много често се цитира във форумите е отменена с Постановление на Министерския съвет от 2004 година. Същата година е приета и влязла в сила Наредба за условията и реда за вписване в регистъра и за изискванията към дейността на лицата, които осъществяват дейност по добиване, преработване и сделки с благородни метали и скъпоценни камъни и изделия от тях по занятие .Всякакво цитиране и позоваване на текстовете на отменената Наредба е лишено от смисъл.Наредбата от 2004г. урежда дейността по добиване когато е осъществявана по занятие. Добивът може да се извършва от ТЪРГОВЦИ,вписани в регистъра по три начина-1.По промишлен начин след получаване на концесия;2.Чрез ръчно промиване на златоносен пясък с допълнителни дребни технически средства-след получаване на разрешение от кмета на общината;3. Чрез промиване на златоносен пясък с механизация в определените участъци.
Става ясно че Наредбата важи за случаите когато се добива злато по занятие, за което една от предпоставките е да сме регистрирани като търговец и след това да сме надлежно вписани в този регистър.За да решим дали ние влизаме в категорията извършващи дейността по занятие,трябва първо да дадем дефиниция на това понятие.Не става въпрос да си чешем тука езиците и да си тълкуваме закона ,както ни изнася,защото нито аз нито вие имаме капацитета и правомощията да го правим.Затова тръгнах оттам да намеря легална дефиниция на термина „по занятие”Единственото определение, което открих е дадено за пояснение на ЗДДС и гласи-„ Една дейност се упражнява по “занятие”, когато конкретното лице я извършва като постоянна работа. Редовното извършване е действие, предпоставено от намерение у лицето да превърне дейността в източник на доходи, като реализирането на доход, следва да е принципно, а не конкретно намерение у лицето. Следователно, съществения разграничителен белег е намерението, проектирания доход да е непрекъснат във времето през което се осъществява дейността, а не конкретната цел за която получения доход ще бъде употребен. „Т.е. предполага се, че лицето, извършващо определена дейност има намерение да превърне тази дейност в източник на постоянен доход за себе си- да я извършва системно, постоянно, с намерение придобиване на приходи в свой частен интерес. Тя няма случаен характер, извършва се регулярно и с цел печалба.Не е необходимо тази дейност да е единствен източник на доходи за лицето.Една –две добити златинки не са достатъчни според мен, за да бъде класифицирана дейността като занятие,а аз задължена да регистрирам търговско дружество, най-малкото защото дори да се реализира някакъв доход от продажбата им, той не може да бъде наричан печалба.Пък и може да си ги събирам,за да им се радвам, а не за да ги продавам.За съжаление това си остават само разсъждения и не мога да твърдя че законодателят няма да счете че хобито ни има някакво икономическо измерение и може да бъде квалифицирано като занятие.Никъде не намерих дали има предвидена възможност да се упражнява дейност по добиването от физическо лице като любителско занимание, както и какви са предпоставките,за да бъде тя законна и легална./Както например е уреден въпросът с любителският риболов, който ясно е разграничен от стопанския/.
На следващо място,понеже поради спецификата на дейността по добив на злато е необходимо да се използва водата от реките, е необходимо да сме запознати със Закона за водите.
Чл. 143. За защита от вредното въздействие на водите се забранява: 1. нарушаването на естественото състояние на леглата, бреговете на реките и крайбрежните заливаеми ивици;
Чл. 144. По дигите се забранява:1. преминаването с превозни средства извън определените за това места; 2. обработването и нарушаването на повърхността им;
Административно-наказателните разпоредби се съдържат в чл.200 ЗВ, ще цитирам тази която пряко ни касае: Наказва се с глоба, съответно имуществена санкция, освен ако не подлежи на по-тежко наказание, физическото или юридическото лице, което:т. 23. (нова - ДВ, бр. 65 от 2006 г., в сила от 11.08.2006 г.) добива разсипно злато или инертни материали в леглата на реките и деретата с механизация и без разрешително за ползване на воден обект - от 10 000 до 50 000 лв.; Разрешително за ползване се изисква в случаите на чл.46 ЗВодите.
"Ползване" на водния обект е всяка дейност в него, която, без да е свързана с отнемане на водите му, притежава потенциал за въздействие върху режима на водите.
Остава неизяснен въпросът какво е имал предвид законодателят с „механизация” и дали терминът се отнася за багери и трактори или например една водна помпа също би била счетена за механизация и ползвателят й наказан.Елементарната логика сочи, че механизация е заместването на физическия човешки труд с машинен-например кирката и лопатата с багерче.Съдебната практика,която успях да намеря и изчета се отнасяше изцяло за наказани, използвали багери или самосвали за добиване на инертни материали.Ще напиша как аз разбирам текста на точка 23 на чл.200-според мен за да има съставомерно деяние е необходимо да се добива разсипно злато с механизация И без разрешение/едновременно/.А законът изисква разрешение само в изрично посочените случаи.Значи ако не извършвам някоя от дейностите по чл.44 или чл.46 от ЗВ няма как да ми искат разрешително,независимо че могат да причислят използваните от мен средства като механизация./Наистина безкрайно ще се радвам,ако се включи някой колега юрист,за да дискутираме дали посоката,в която мисля е правилна/.

Това е някаква малка част от информацията, която засега съм изчела, и която се опитах да систематизирам, за да могат да изпъкнат спорните и неясни въпроси.Извинявам се за супер дългия пост.За съжаление не мисля ,че успях да съм полезна по никакъв начин и да внеса някаква яснота по въпросите, които ни вълнуват, но се надявам да направим една ползотворна на всички ни дискусия и да достигнем до истината.От полза ще е всяко мнение, както и ако има наказани колеги да посочат на какво основание са били санкционирани.
fLAWYER
Новорегистриран
 
Мнения: 2
Регистриран на: Сря Май 15, 2013 12:53 pm
Местоположение: Бургас

Re: Адвокатски съвети и консултации

Мнениеот Kiril62 » Сря Май 15, 2013 9:01 pm

ЗАКОН ЗА ПОДЗЕМНИТЕ БОГАТСТВА

Отразена деноминацията от 05.07.1999 г.
Обн. ДВ. бр.23 от 12 Март 1999г., изм. ДВ. бр.28 от 4 Април 2000г., изм. ДВ. бр.108 от 14 Декември 2001г., изм. ДВ. бр.47 от 10 Май 2002г., изм. ДВ. бр.86 от 30 Септември 2003г., изм. ДВ. бр.28 от 1 Април 2005г., изм. ДВ. бр.94 от 25 Ноември 2005г., изм. ДВ. бр.30 от 11 Април 2006г., изм. ДВ. бр.36 от 2 Май 2006г., изм. ДВ. бр.37 от 5 Май 2006г., изм. ДВ. бр.55 от 6 Юли 2007г., изм. ДВ. бр.70 от 8 Август 2008г., изм. ДВ. бр.19 от 13 Март 2009г., изм. ДВ. бр.82 от 16 Октомври 2009г., изм. ДВ. бр.46 от 18 Юни 2010г., изм. ДВ. бр.61 от 6 Август 2010г., изм. ДВ. бр.100 от 21 Декември 2010г., изм. ДВ. бр.19 от 8 Март 2011г.
Част първа.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ
Глава първа.
ПРЕДМЕТ И ОБХВАТ

Чл. 1. (Изм. - ДВ, бр. 70 от 2008 г.) (1) Този закон урежда условията и реда за:
1. търсене, проучване и добив на подземните богатства на територията на Република България, в континенталния шелф и в изключителната икономическа зона в Черно море;
2. (изм. - ДВ, бр. 100 от 2010 г.) опазване на земните недра чрез рационално използване на подземните богатства при проучването, добива и първичната им преработка;
3. управление на минните отпадъци от проучването, добива и първичната преработка на подземните богатства.
(2) Законът не се прилага за дейности, свързани със:
1. научни изследвания, учебна и преподавателска работа;
2. добив на злато от руслата на реките чрез ръчно промиване;
3. добив на соли и елементи от морската вода.
(3) (Нова - ДВ, бр. 61 от 2010 г.) Забранява се добивът на подземни богатства във:
1. леглата на реките;
2. принадлежащите земи на реките и на водохранилищата;
3. крайбрежните заливаеми ивици на реките.
0888654620 0876130369
Skype Kiril431
Аватар
Kiril62
Site Admin
 
Мнения: 1082
Регистриран на: Нед Сеп 30, 2012 11:53 am
Местоположение: София

Re: Адвокатски съвети и консултации

Мнениеот Gost » Чет Май 16, 2013 4:32 am

Мисля че от това по ясно не може да се напише.
Аз нямам юридическо образование,всъщност нямам никакво, но по рекламите по телевизията на селскостопанска "механизация" хората пускат трактори,комбайни,сеялки....или ако трябва да се ориентирам,всичко което замества ръчния труд в дадена сфера.След като в реката имаме Кирка и Лопата,в нивата Сърп и Чук,във лозето,ножица и кошница....Мисля всеки нормален съдия,със бачкащ мозък ще прецени че е ръчен труд.
Аз зададох следния въпрос тук.
Ако имам нива на брега на реката,и я копая:
1 На ръка,със мотика лопата,сея я на ръка,жъна на ръка,и поливам с една водна помпа 1 цол.
2.С трактор,сея я със сеялка,жъна я с комбайн,и поливам с 4 цола помпа...

Кое от двете деяния е механизация,и кое ръчен труд?
Още повече ти ясно си го упоменала "ПО ЗАНЯТИЕ" Намерила си и дефиниция на термина "ПО ЗАНЯТИЕ"Или както аз го разбирам,"ЕЖЕДНЕВНО 5 ДЕНА В СЕДМИЦАТА,И СЪБОТА И НЕДЕЛЯ ПОЧИВАМ" А тук всеки си има професия,и на реката е само в почивните дни,Събота и Неделя,което автоматически го вкарва в графа (ОТДИХ-ХОБИ) ;)
Мисля и други колеги ще се включат да кажат как го тълкуват.
Gost
По-активен
 
Мнения: 618
Регистриран на: Нед Дек 02, 2012 5:45 pm

Re: Адвокатски съвети и консултации

Мнениеот nikola h2o » Чет Май 16, 2013 10:19 am

Здравейте,"нов"съм ! Има вратичка-ние не ДОБИВАМЕ,а ТЪРСИМ,нещо което законът не забранява в никоя от частите си ! Освен това не се забранява и обследването просто от интерес. А ако някой има претенция, че добиваме ,това трябва той да го доказва, но ще му е доста трудно ! Е, освен ако не ви намерят с багера в реката !
nikola h2o
Новорегистриран
 
Мнения: 2
Регистриран на: Вто Май 14, 2013 9:57 am

Re: Адвокатски съвети и консултации

Мнениеот prodigy » Чет Май 16, 2013 4:26 pm

да работите са доста неясни /и мазни /.на всички ни се иска да сме законни но дали е така никой не може да каже .и според мен това си е ръчен труд от където и да го погледнеш но моето мнение и това на някой съдия са доста различни неща.няма да се учудя ако двама съдии при идентични ситуации да се произнесат по различен начин.доста е не ясна ситуацията но в крайна сметка който го е страх да не ходи в гората пък мечки навсякъде.всеки сам решава просто трябва да се работи не към привличането на нови колеги а просто към прозрачност в ситуацията./моля сложете още малко емотикони :twisted: /
Аватар
prodigy
Новорегистриран
 
Мнения: 45
Регистриран на: Пон Дек 24, 2012 1:48 pm
Местоположение: русе

Re: Адвокатски съвети и консултации

Мнениеот ickataa » Чет Май 16, 2013 5:12 pm

Вървим в правилната насока си мисля аз.Дойде ми на акъла да се извади от всички закони които засягат това което дискутираме и всеки да си носи листа в един джоб и картата на асоциацията и като дойде някой да се прави да му се цитират извадките с нормален тон разбира се ние не сме от гората макар ,че свободното си време прекарваме там и едва ли има някой дето да познава толкова добре юридически нещата ,че да му издържи какво и да е било :ugeek:
Ако можеш да си орел .Не се напъвай да си пръв сред гаргите!!!
ickataa
Новорегистриран
 
Мнения: 10
Регистриран на: Пет Май 10, 2013 6:10 pm
Местоположение: Burgas

Следваща

Назад към Законова рамка

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron