При ухапване от змия

Информация за първа медицинска помощ, когато се налага в гората, по планините и кърищата.

При ухапване от змя

Мнениеот А.Велев » Съб Окт 06, 2012 11:24 am

Моля споделете какво се прави ако ви ухапе отровна змя?
А.Велев
По-активен
 
Мнения: 101
Регистриран на: Сря Окт 03, 2012 2:09 pm

Re: При ухапване от змя

Мнениеот Kiril62 » Съб Окт 06, 2012 9:03 pm

Добре е да се научите да ги разпознавате и избягвате при среща (по желание).
За височина на ухапване - не знам, зависи от температура, колко е стара змията и т.н. - но вероятно до 20 см (cпоред мен). И то само ако посегнете да я настъпвате умишлено - след като вече сте я забелязали. Иначе - само ще съска!
Само да вметна от своя опит с Урбазона - най-бързо действа, а и най-лесно се поставя подкожно в меките части над таза (разбирай паласките ). Лесно е когато го направиш веднъж, но първият път трябва да е под ръководството на медицинско лице, защото захвата на тъканта и ъгъла (~45 градуса) е малко специфичен.
Второ, малко теория. Пепелянката всъщност е вид усойница. Понякога е трудно различима от познатата ни усойница. Главната разлика е, че (въпреки всеобщата заблуда) отровата и е малко по-слаба. Всеобщата заблуда предполагам се дължи на факта, че отровните зъби на усойницата са разположени по-навътре и съответно качественото ухапване на човек е по-трудно.
Трето, змиите ги е повече страх от нас, отколкото нас от тях. Поради това и МНОГО РЯДКО ни нападат. При тях това е когато нямат друг изход, докато при нас... Затова впрочем дори и без гумени ботуши (с кубинки, особено ако са и с вълнен чорап) няма да имате проблеми във висока трева... Стига да внимавате и да потропвате - змиите усещат най-вече вибрациите в земята. Впрочем в трева, където видимостта е малка, макар може би да изглежда нелогично ухапванията са значително по-редки. Просто змията се чувтвува много по-сигурна, лесно и бързо се укрива и... нямаме проблеми.
Поне моят опит за проблеми със змиите е свързан с това, че на открито пространство те "замръзват" (само на два пъти са ми съскали и то преди да избягат - тоест имаха изход). Вероятно се опитват да се "маскират" или нещо подобно, но хората се панират, правят грешни стъпки и...
В действителност змиите са и по-мъдри и по-хрисими създания от нас и поне мен досега не са ме нападали, въпреки че при последния ми сблъсък забелязах една пепелянка на по-малко от 10 см от бузата си. Честно казано не останах очарован от вида й... Беше рано сутрин, иначе вероятно щеше да има неприятни последствия...

Ампула Урбазон се използва когато има нужда и не само при ухапване от змии, а при ужилване от пчела, оса, натравяне с гъби и още куп случаи!
Тя (нуждата) се усеща от пострадалия. Cимптоми при oтравяне:
1. Започват странни болки във задната част на главата (тила)
2. Зачервява се тялото от кръста нагоре и особено около шията (без значение къде е ухапването или ужилването)
Още при тези симптоми е ясна нуждата от Урбазон. Чакането на следващите симптоми само усложнява положението. А те са:
3. Bиене на свят
4. Промяна на погледа - разфокусира се и става мъглив
5. Изтръпване на крайниците
6. 3агуба на сила и възможност да си помогнете сами (обездвижване) - това вече е опасната зона!
7. Cлед загубата на сила - следва ПРИПАДЪК - oстават ви около 15 минути (при късметлиите - до 1 час) !Това е общо взето картинката при лошата реакция на организма, при ухапване от змия или ужилване с алергична реакция ........

Обаче, ако организмът ви не реагира по този лошият начин - а просто получите само сърбежи около мястото на ухапване (ужилване) - няма нужда да хабите Урбазона - това е по-добрия вариант. Просто за успокоение идете на Доктор - имате 3-4 часа спокойно да си обърнете внимание на здравето. И запалете една свещичка!
Хубаво е да се знае! И си носете Урбазон или Антиалергични хапчета - Антиалерзин, Алергозан, Клемастин - всичките помагат!
Дано не опирате до тях!
Та така... много изписах, а всъщност исках да кажа само - ако сте c високи обувки (стават и туристически, но по-височки - около 20 см) и внимавате (и потропвате) няма да ви закачат...

Според Планинската Спасителна Служба:

УХАПВАНЕ ОТ ЗМИИ

1. Общи положения
В света са познати около 3000 вида змии, от които отровни са около 120 (вкл. и някои морски змии). В България няма естествено разпространени представители на силно-отровните тропически змии. Отровните змии у нас са Усойницата и разновидностите на пепелянката.
Усойницата е с дължина до 35-40 см, с тъмно синя или черена окраска, с характерна „Х“ образна шарка по гърба, изключително бърза, напада само при самозащита. Среща се по гористи и обрасли с храсталаци хълмове до около 2000м н.в.
Пепелянката е сивокафява до тъмнокафява, с точки на гърба, с триъгълна глава и характерно рогче на горната челюст. Дълга е до 45-50см. Среща се по открити и сухи, пясъчни и каменисти терени, до около 1500м н.в. Понякога напада спонтанно около края на деня, когато тръгва на лов.

2. Последствия от змийското ухапване
При здрави хора, ухапването на змиите в България предизвиква предимно тъканна реакция - болка на мястото на ухапването, бързо прогресиращ оток и инфекция на ухапаното място след известно време.
Допълнителни симптоми:
•промяна на цвета на кожата на по-голяма площ около мястото на ухапването
•рядко, при алергични хора е възможно да има и обща реакция след ухапването (повръщане, гадене, до краткотраен припадък)
3. Какво не трябва да се прави - не се поставя турникет и не се пристяга тъканта над мястото на ухапването - би предизвикало туканна реАкция с оток
•не се разрязва тъканта с режещи инструменти и не се изсмуква раната - опасност от вкарване на отровата направо в кръвоносната система
•не се поставя противозмийски серум, освен при специални случаи и само в болнично заведение
4. Първа помощ
•сваля се всичко което пристяга тъканта в близост до засегнатото място
•измива се ухапаното място със студена вода и сапун за дезинфекция
•при уплаха или обща реакция на пострадалия, да се транспортира до лечебно заведение легнал при леко обездвижване на засегнатия крайник
•при наличие на медицинско лице и медикаменти в групата, да се постави 40 - 80 мг Урбазон мускулно или венозно, или да се включи система с физиологичен серум венозно
•по време на транспорта се наблюдава пострадалия и се допуска поставяне на охлаждащи компреси на мястото на ухапването. Допуска се и даването на обезболяващи медикаменти, при липса на противопоказания.
5. Лечение в болница
•Обикновено, при правилна първа помощ, в болничното заведение се прилага антибиотикотерапия, ТАП, венозни вливания и по изключение - серум.
6. Профилактика при пребиваване в районите, типични за змиите
•носене на дълги панталони, здрави обувки и чорапи
•да не се прави опит за хващане и убиване на забелязани змии
0888654620
Skype Kiril431
Аватар
Kiril62
Site Admin
 
Мнения: 1212
Регистриран на: Нед Сеп 30, 2012 11:53 am
Местоположение: София

Re: При ухапване от змя

Мнениеот m.simo68 » Пон Ное 05, 2012 12:41 pm

казвали са ми, че в най-големите жеги няма змии, защото се крият от претопляне, така ли е?
m.simo68
Активен
 
Мнения: 59
Регистриран на: Пон Ное 05, 2012 12:17 pm

Re: При ухапване от змя

Мнениеот cat » Нед Ное 25, 2012 10:34 pm

Re: При ухапване от змя

от m.simo68 » Пон Ное 05, 2012 2:41 pm

казвали са ми, че в най-големите жеги няма змии, защото се крият от претопляне, така ли е?

И да и не зависи он надморската височина но при температури над 300 градуса се крият по принцип .
http://www.bushcraftbg.com/forum/index.php?topic=142.0

http://www.bushcraftbg.com/forum/index.php?topic=141.0

Иначе в този форум доста е дискутирано като някой от съфорумците са лекари така че погледнете полезно е не само за първа помощ ами и за ходене по отдалечени и диви места .
cat
Активен
 
Мнения: 55
Регистриран на: Сря Ное 21, 2012 8:04 pm
Местоположение: Бургас

Re: При ухапване от змя

Мнениеот nikolova05 » Вто Ное 27, 2012 3:53 pm

Едно наум
Първа помощ при ухапване


В градските паркове също се срещат влечуги и насекоми.
Дойде му вече времето - за излети, за пикници, за риболов и прочее освежаващи духа и тялото мероприятия. Но гадинките и те душа носят, и те искат да се припичат на слънце, да се реят над реката или да си пъплят из тревата. И макар да нямат лоши намерения, невинният турист често става жертва на природните им инстинкти да хапят, жилят и прочее. Сега е моментът да си припомним правилата за първа помощ при ухапване от змии и насекоми.

---

В България има само 4 вида отровни змии - пепелянката, каменарката, усойницата и остромуцунестата усойница. Обикновено на мястото на ухапването за 15-45 мин. се появяват зачервяване и бързоразпространяващ се оток, след което се проявяват общите симптоми - висока температура, коремни болки, студена пот, обща слабост, червени петна по тялото и загуба на съзнанието. Най-бързо и драматично протичат ухапванията по главата и лицето с опасност от бързо задушаване.

Най-общо може да се разбере, че става въпрос за ухапване от отровна змия по следните белези: зигзагообразна лента на гърба на змията; характерно рогче на челото й; наличието на 2 прободни ранички по кожата на разстояние 0.5 см. Ако има поредица от ухапвания, значи змията не е отровна.

Практическите мерки до получаването на медицинска помощ включват, първо, лека пристягаща превръзка над нивото на ухапването за 1-2 часа, когато е на крак или ръка. Целта е да се забави оттичането на венозната кръв към общото кръвообращение, като същевременно не се прекъсва притокът на артериална кръв към крайника. Второ, върху мястото се поставят лед или кърпи, напоени със студена вода (за забавяне на разнасянето на отровата поради свиване на кръвоносните съдове).

Ужилването от пчели, оси и стършели, освен че е болезнено, може да е и много опасно. В случай на ухапване първо трябва да се извади жилото и на мястото да се постави лед. Ако човекът е имал алергични реакции при предишни ужилвания, се прави лека пристягаща превръзка за 1-2 часа и се взема противоалергичен медикамент. Носете си задължително в раницата такова лекарство, без значение дали сте имали проблеми досега или не (някои растения също предизвикват алергии). Без рецепта в аптеките се продават Цетиризин, Кларитин, Лоратадин, Фенистил, Алергозан, Антиалерзин.

В България няма паяци и скорпиони, чието ухапване да е смъртоносно. Местните представители на тези два рода притежават отрова, която може да предизвика единствено подуване и болка на мястото на ухапването. Поставя се лед, а срещу болката се вземат по 2 таблетки Аналгин и Парацетамол.

Виж, кърлежите са истинска напаст и се множат от година на година. Те са преносители на няколко много опасни инфекциозни болести като Лаймска болест, Марсилска, Ку и Кримска хеморагична треска. Трябва непременно да се извърши лекарски преглед, за да се прецени дали е необходима и ваксина срещу тетанус. Джипито ви ще попълни бързо известие до РИОКОЗ, с което ще изпрати кърлежа за изследване на споменатите заболявания. Това, което трябва да направите през времето до прегледа, е да намажете кърлежа с мазнина. След 30 мин. го изтеглете бавно и внимателно с пинсета или с каквото там намерите, като завъртате щипците леко по посока, обратна на часовниковата стрелка. Така гадинката се запазва, за да бъде изпратена за анализ. Мястото на ухапването се обработва с антисептичен разтвор (риванол, йодасепт, кислородна вода, калиев перманганат, пиоктанин, антибиотична маз-гентамицин, тетрациклин).

Спор няма, темата е неприятна. Но всяко лято болниците се пълнят с пострадали. Така че имайте едно наум.

Запазете кърлежа за изследване.

Добре е да не се сяда направо на земята.

Паяците у нас не са отровни.

Само 4 вида са опасните змии в България.

---
nikolova05
Новорегистриран
 
Мнения: 4
Регистриран на: Сря Окт 03, 2012 1:59 pm
Местоположение: София

Re: При ухапване от змя

Мнениеот GARRETT » Вто Ное 27, 2012 5:04 pm

Особено за кърлежите бях скептик докато и на мен преди години не ми се случи ухапване.Така че сега вече гледам по друг начин на всяко излизане.Полезна тема за всеки.Благодаря на модераторката за написаното.
Аватар
GARRETT
По-активен
 
Мнения: 183
Регистриран на: Пон Ное 26, 2012 11:45 pm
Местоположение: София

Re: При ухапване от змия

Мнениеот dante » Чет Дек 13, 2012 8:25 pm

Една молба от мен към всички съфорумци.Моля не убивайте змия без причина.Много хора смятат че змиите са напаст но всъщност са силно застрашен вид.Все по малко места остават за живот и размножаване на тези същества.Само за информация змиите потдържат баланса и регулират популацията на мишки и плъхове.Тоест ако не са змиите ще ни изядат мишки.В България няма смъртоносни змии а смъртен случай няма от 70-те години на миналия век.Както писаха някои колеги преди мен най опасното при ухапване е развиването на алергична реакция.От опита ми със тези влечуги ще дам малко съвети.
1. При среща не трябва да се изпада в паника и да се правят страни подскоци във всички страни и да се издават нечленоразделни звуци.Поставете се на мястото на змията.Изведнъж в дома ви пред вас се появява някво огромно страшилище подскача,зъби се и крещи.Няма ли да го ударите с първото ви попаднало нещо под ръка.Просто се отдалечете бавно и спокойно.
2. Ухапването от пепелянка е много болезнено но рядко опасно.Тази змия има едни от най дългите зъби в света около 2 см.Противопоказно е да се стяга над ухапването.При стягане организма не може да включи защитните си сили а една от тях е да разреди отровата в кръвта за да може да справи по лесно.
Друго усложнение при това упражнение настъпва заради концентрирането на отровата на едно място и има голяма вероятност от увреждане на тъканите.
3.Отровата на нашите влечуги не е много силна заради географското ни разположение.Колкото повече храна има в дадена област,толкова по слаба е отровата на влечугите там и обратно.Колкото по суха и безлюдна е областта,толкова по силна е отровата на пълзящите обитатели.
4. Ако вие не искате да срещате змия то тя иска да ви види още по малко.Тъй като вие ходите в дома им уважавайте стопаните.Най ценното нещо на змията е нейната отрова.Възрастна змия умее да дозира ценната течност от която зависи живота и затова понякога е много по опасно да ви ухапе малка змия.Тя не може да се контролира и впръсква всичката си отрова и след това в повечето случаи не оцелява.На мъника му трябва поне месец да възстанови загубите а на възрастна змия около седмица.Тъй като не ставате за ядене ще бъдете ухапани само в краен случай.

Това са уникални създания.Нека ги запазим и за децата и внуците си.Ние хората не се замисляме че с унищожаването на един вид нарушаваме баланса в природата а тя е един организъм и ако не променим посоката тоя организъм ще включи имунната си система и ще изчисти паразитите от себе си.Айде че се унесох тоя път..........
Човек не е това,което казва а това,което прави........
Аватар
dante
Активен
 
Мнения: 87
Регистриран на: Съб Дек 08, 2012 9:53 pm
Местоположение: Хасково

Re: При ухапване от змия

Мнениеот Странджалията » Съб Дек 15, 2012 9:24 am

Качвам коментар на човек който е хапан 8 пъти от отровни змии и споделя личен опит!
Коментара съм длъжен да посоча , че съм го копирал от друг форум forum.xenos-bushcraft.com ,а потребителя е с псевдоним "ops" .
Цитат:
"Малко споделен опит в случаите от ухапване на влечуги. Ухапването от пепелянка и усойница, освен ако не сте на 5 години или над 65 или нямате алергии или болно сърце се преживяват за около 4-5 часа без да имате съществени проблеми.
Личният ми опит : усойници - 2 , пепелянки - 6 ухапвания. Ако сте нормално здрав човек, първото нещо, което трябва да направите е да не изпадате в паника както и да се отдръпнете или разкарате най-безопасно животинката и да успеете да индентифицирате като вид , и да не я убивате ей. Бързото отдръпване е задължително за да не последват второ, трето ухапване. Човек около 80-90 кг може да понесе около 3-4 ухапвания след което вече изходът е фатален, пепеленката и усойницата впръкват около 1/10 1/8 от наличната си отрово така, че отървате кожата от всякъде при 1-2 ухапвания. След като сте си поели малко дъх и сте се поуспокоили превързвате леко стегнато поне на 15-20 см по-нагоре от ухапаното мсто, но не да ви спре кръвообращението на крака или ръката / не се опитвайте да изсмуквате отровота ако имате ранички в устата ще си парализирате устата като при чичо зъбар/ промийте дупките с вода и по възможнст дизенфицкирайте, леко разпънете във различни посоки кожата около ухапванете за да може да изтече част от утровата но не натискайте, болката е зверска първия половин час. И не губете време до около 20-30 минути намерете място /може около река най-добре и седнете но така че ако припаднете да не си нацентрите главата или да се забучите в реката и да се гътнете от удавяне/ много е важно да имате и в наличност шише или нещо с вода 1-2 литра, е бре к'вот имате в общи линии/ след 20-30 минути ще почнете да виждате разфокусирано и до 30-40 мин ще загубите зрението си за около 4-6 часа за това трябва да се настаните удобно и всички вещи да ви са достъпни, ако можете звъннете пo GSM до близък или познат да го информирате къде точо се намирате. Имайте предвид че няма да се разминете без болки около охапването, но не взимайте обезболяващи зависи от вашия организъм как понася обезболяващи в добавка с змийска отрова. След около 5-7 часа вече ще сте горе-долу годен за придвижване куцайки с възвърнало се зрение. Куцайки вече можете да се прибирате спокойно, идете на лекар, но не слагайте противозмойски серум след първите 30-40 минути от него няма смисъл след това време, а по-скоро ще припаднете или получите масиран инфарк или кръвоизлив. През тези 4-7 часа обилно пийте вода за да може да отдели тялото змийските "добавки" към вашата кръв. По-скоро бихте се гътнали от шок при самото ухапване от колкото от самата отрова, ако змията ви е ухапала 1-2 пъти. Най-много отрова имат през юни-юли но зависи от района все пак.
По-скоро оапването от смок е много-много по-опасно отколкото от пепелянка и усойнца. Смоците вкарват много микрорганизми и различна "домашна биохимия" която ако не се прегледа от лекар и не се вземат мерки около раната започва да става микроза и се стига обкновено до ампутация на крайника или заразяване на кръвта.
Единствения отровен смок е вдлъбнаточелния смок, но за да ви порази отровата трябва зорлен да му бръкнете в гърлото / отровните зъби са много навътре и инжектира отрова в жертвата когато я поглъща и отровата му е парлизираща и е сръвнима с тези на пепелянката и усойницата по сила /за мой късмет още не ме е хапал такъв дзвер /
В никакъв сучай при охапване не се пробвайте да разрязвате раната защото в 99% неопитните хора си разрязват я артерия я вена и се гътват точно от кръвозагуба.
А пепелянката и усойницата са полезни дзверове, не ги настъпвайте и убивате. Тях ги гони много по-голям страх от колкото вас!" - край на цитата!
Имайте в предвид колеги ,че този човек е бил пещерняк и е хапан многократно и все пак е изгратило тялото му някакъв имунитет и очевидно не е бил алергичен. Просто не смятайте ,че при всеки човек то ще протече по идентичен начин, но неговият личен опит е безценен :!:
Аватар
Странджалията
Новорегистриран
 
Мнения: 21
Регистриран на: Пон Дек 03, 2012 7:11 pm
Местоположение: Бургас

Re: При ухапване от змия

Мнениеот Max » Пон Фев 25, 2013 9:20 am

Почивка известно време и после отново на път , все пак не сте ухапани или наплюти от кобра.......
Съгрешавайки, човек се избавя от влечението към греха.
skype: max1m1lqn0 , max11@mail.bg
Аватар
Max
Активен
 
Мнения: 51
Регистриран на: Сря Фев 20, 2013 12:15 pm
Местоположение: Стара Загора

Re: При ухапване от змия

Мнениеот Митака » Съб Мар 16, 2013 8:56 am

Здравейте .Смятам че на първо място по обектите не трябва да се ходи като но плаж -къси гащи,джапанки...Верно топло е ,но се спестяват много главоболия.Колега по-нагоре питаше за змиите в най-големите жеги -тогава Юли,Август отровата е най-силна!
Митака
Новорегистриран
 
Мнения: 21
Регистриран на: Съб Мар 09, 2013 6:49 pm
Местоположение: Нови Искър

Следваща

Назад към Първа помощ

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 9 госта

cron