Цепки по скалисти дъна и корита на реките.

Места за промиване на самородно злато.

Цепки по скалисти дъна и корита на реките.

Мнениеот Kiril62 » Пет Ное 21, 2014 8:15 am

След тия наводнения има тотална промяна на коритата и руслата на реките,затова е хубаво да се наблегне на основните цепки/ако ги има/ по руслата и коритата на реките ,както и техните притоци.Всяка река е различна,затова е препоръчително ако е златоносна реката да се правят качествени проби по коритото на реката.Резултат ще има.На снимката съм показал една река между гр.Кърджали и гр.Джебел която се работи от 20 години и пак пуска злато,така че приказки от сорта ,,аз ходих на реката и няма злато,не вървят",просто не са правени качествени проби по самото корито на реката.Отбелязал съм със стрелки където съм работил,затова е важно да се знае следното правило.Имали скалисто дъно,и странични цепки по самите скали по дъното или около него задължително ги проверявайте.Възможноста и някоя по голяма самородка да извадите от такива места е много голяма.
0877230762
Skype Kiril431
Аватар
Kiril62
Site Admin

Re: Цепки по скалисти дъна и корита на реките.

Мнениеот Sredec » Чет Ное 27, 2014 1:34 pm

И аз се ориентирам в тази посока където гърбенето и болките в кръста са по малко,а ако си късметлия и находките са по големи.
crevicetools.jpg
crevicetools.jpg (60.9 KiB) Прегледано 7337 пъти

Изображение
Изображение
Sredec
По-активен

Мнениеот GARRETT » Съб Дек 06, 2014 8:37 am

Доста хубави неща излизат от цепките така че това също не е никак за отхвърляна като вариант.
Аватар
GARRETT
По-активен

Мнениеот Kiril62 » Нед Ное 19, 2017 4:20 pm

Много е важен терена където живее златото и когато се откъсне от кварца поради природните сили и тръгне по коритото на реката къде се спира. Както знаем златото е 19 пъти по тежко от водата и 7 пъти по тежко от материала в реката . Ако коритото на реката/ дъното/ е скалисто със напречни цепки на скалите златото попада там и няма как да излезне. Много е важен също така момента с наклона на самото корито на реката и как водата го влачи. Само за пример ще дам един случай на един водещ геолог който ми разказа ,а той е следния. Преди доста години тръгнали на проучване към Ивайловград и знаейки че реката е златоносна изкачвайки едно възвишение и тръгвайки да се спускат изключил двигателя на колата и я оставил да върви по инерция. Там където спрял автомобила от самосебеси те слезнали и влезли в реката за проби. Установили доста добра концентрация на златинки от взетите проби даже и някоя друга хубава самородка. Имайте предвид че по големите самородки попаднали в цепки по скалите няма как да излезнат въпреки силата на водата течаща по коритото на реката.Затова моита препоръка е следната ,златоносна ли е реката и вървейки по коритото на реката и особено дъното ако е скалисто и има цепки бъркайте в тях и вадете всичко.Има ли големи камъни в реката пред камъка и зад камъка също вадете с помпа материала и го промивайте.Оглеждайте местността и реката откъде идва и как върви.И най вече е хубаво да излизнете с някой който разбира и да ви покаже поне основните неща,после е лесно. Специално аз нямам автомобил така че наблягам само на проверяването на цепнатини по скалите,ако има големи скали близо до руслото на реката е хубаво да се чисти между скалите. Така че успех пожелавам на всички,има ли въпроси ще отговарям на всеки било тук било на сбирките които правя на различни места в България.

Cracks_and_Crevices.jpg
Cracks_and_Crevices.jpg (18.01 KiB) Прегледано 5247 пъти
Boulders.jpg
Boulders.jpg (11.16 KiB) Прегледано 5246 пъти

Rock and Water Currents.jpg
Rock and Water Currents.jpg (166.94 KiB) Прегледано 5246 пъти

Ето и едно кратко филмче по темата.

0877230762
Skype Kiril431
Аватар
Kiril62
Site Admin