Злато край Златоград

Места за промиване на самородно злато.

Злато край Златоград

Мнениеот vladorado » Нед Окт 19, 2014 8:23 pm

Здравейте!
Приключи моето първо златотърсаческо посещение в България от 27 Септември до 11 Оцтомври. Последните два дни ме набара страхотен грип, чак днес ми просветна. Затова закеснях с репортажа.
След обстойно проучване на информацията от всички български залатарски форуми си бях направил план къде да направя проби за злато.
Три дни бях в Пазарджик и 10 дена в Златоград.
Докато бях в Пазарджик успях да отскоча до река Тополница за проби. Тополлница беше преляла и много буйна, затова аз реших да взема проби от дъното на една дълбока яма изкопана от багер в средата на дълбок нанос до моста за село Величково.Ямата беше дълбока към 4 м и се надявах да съм близо до основната скала.
Координати: 42°15'31.5"N 24°15'28.0"E

От две кофи материал излязоха само 3 малки златинки.

В Златоград за 10 дена проверих някои от реките и деретата между новата магистрала за Маказата и село Фабрика на запад от Златоград.
Резултата на кратко:
Между Златоград и магистралата(село Фотиново)- река Върбица е с много дълбоки наноси и целият район е с варовични скали - проби не съм взимал.
На запад от Златоград - река Върбица и по-нагоре Голяма река до Фабрика - при Фабрика има бариера и няма достъп до горното течение на Голяма река. Голяма река под Фабрика, както и цялата Ерма река са затрупани с пръст от превалите на мините до 10-15 метра от оригиналното дъно - златото е погребано под 15м пръст. Взех поба от Ерма река над селото но беше нулева. Между другото реката е пълна с огромни скали от червен и жълт яспис по няколко тона всяка.

Координати: 41°24'43.1"N 24°57'52.2"E

Взех проби от три притока на река Върбица вливащи се от юг. Имаше много кватц, но нямаше черен пясък и не намерих злато:

Безименно дере - Координати: 41°24'17.0"N 25°03'03.0"E

Аси дере - Координати: 41°22'15.9"N 25°05'28.0"E
41°22'03.2"N 25°05'07.5"E

Взех проби от северните притоци на река Върбица:

Неделинска река преди (на изток от) Неделино - Координати: 41°25'05.2"N 25°08'50.4"E
41°25'15.9"N 25°08'51.4"E

река Козарска 41°26'07.3"N 25°07'55.3"E

Неделинска река северозападно от Неделино 41°28'01.3"N 25°04'56.3"E

На изток от Неделино излезе много черен пясък и дребни гранати но не намерих злато. Една от причините може да е че цялата река под Неделино е изровена от булдозери защото се строи голям нов път и оригиналните златни насипи са разместени.
Над Неделино попаднах на много ялово дере - нямаше дори магнетит.
Въпреки че не намерих злато мисля да продължа да търся в този район и за в бъдеще защото всеки твърди че е златоносен.
Река Арда при Чам дере - Координати: 41°40'44.7"N 25°09'17.5"E

Там брега беше осеян от дупки на други златотърсачи. На две места май беше помпено с драга и имаше големи ями под две канари. Наноса беше от много дълбок пясък. опитах се да исчистя един два жоба но не намерих нищо. тогава раскъртих една напречна цепка в скалите и открих първото си родопско злато - 5 златинки.

По инфо от форумите бях си набелязал Ардино и Бял извор като главни дестинации.
В Ардино не успях да намеря път до реката извън селото.
В Бял извор същият проблем. Там обаче намерих едно сухо дере цялото в дупки и ровове (беше копано и с багер)където от две лопати изкарах две едри и десетина дребни златинки. Най-переспективното ми находище досега - само че няма вода.

Сухо дере Бял извор - Координати: - 41°33'13.3"N 25°04'38.0"E

По инфо от форумите реших да проверя района на Джебел и Дам дере при село Върхари.
Между Златоград и Джебел всичко е карбонати, около Джебелска река само варовици - въобще не взимах проби.На северозапад от Джебел по посока на връх Елада скалите се променят драстично - с много златоносни признаци.
Дам дере при моста за село Върхари е с огромни наноси. Не открих злато но имаше магнетит.

Дам дере при моста за село Върхари - Координати: 41°33'12.8"N 25°22'41.2"E

пробвах Дам дере преди да сзе слee с ръкава идващ от Джебел но не открих нищо. Имаше много малко магнетит.

Дам дере 2 - Координати: 41°32'26.2"N 25°20'37.7"E

Най-голяма изненада получих от една проба която реших да взема от един ръкав на Дам дере при село Вълкович. от една лопата чакъл и пясък излязоха най-едрите златинки които намерих. Материала промих чак като се прибрах, ако знаех колко е добро местото щях да го проуча по-обстойно.

Аз го кръстих Модренско дере защото извира от село Модрен.

Модренско дере Координати: 41°32'08.6"N 25°19'48.4"E

За съжаление не успях да се срещна с никой от колегите от форумите. Надявам се да го направя при следващото си посещение в рдината.
Аватар
vladorado
Новорегистриран

Re: Злато край Златоград

Мнениеот Devilboy » Сря Юни 22, 2016 8:21 am

Браво! :D
Devilboy
Новорегистриран

Назад към Златоносни райони в България