Средна гора

Места за промиване на самородно злато.

Средна гора

Мнениеот buntar.1971 » Съб Фев 23, 2013 12:53 pm

Полезни изкопаеми. За мащабите си Средна гора може да се определи като богата на полезни изкопаеми. Достатъчно е само да се спомене Панагюрският руден район, чиито медни находища са отбелязани в световния алманах на медните месторождения. Да не забравяме минералните и термоминерални води, щедро бликащи от недрата ú. Освен известните находища, в Средна гора са установени и десетки проявления и индикации на различни рудни, нерудни и горивни полезни изкопаеми, чиято перспективност не е изяснена, тъй като не са напълно проучени. Но много от тях са били обект на разработка и добив още в далечното минало, когато древните рудари са следвали невероятния си усет и са проявявали отличните си познания.

Най-значителните медни находища безспорно са “Медет” (вече почти изчерпано) и “Асарел” в Панагюрския руден район, към който се отнасят и близките находища “Цар Асен”, “Радка”, “Красен”, “Елшица”, “Петелово”, “Песовец”, “Вайков връх” и др. Различни медсъдържащи проявления има и в Старозагорско: медно-железни (край с. Змейово) и медно-молибденови (край с. Долно Паничерево).

Открити са проявления и на полиметални орудявания, на манган, титано-манганови, манганово-железни, хематитни руди, на молибден и особено на златосъдържащи руди. Историята на златодобива в България, на Балканите и в Европа е най-тясно свързана именно със Средна гора. Тук се намират както коренни (ендогенни), така и разсипни (речни, алувиални) находища и проявления на злато, които са били обект на добив от най-дълбока древност до наши дни. Като коренни месторождения на злато могат да се отбележат златосъдържащите медни находища “Асарел”, “Медет”, “Радка”, ”Елшица”, “Цар Асен”, “Вайков връх”, “Петелово” в Панагюрския руден район, златосъдържащите находища и проявления в Ихтиманска Средна гора (около Голяма Раковица и Веринско), в Сърнена Средна гора (около селата Свежен, Осетеново, Чехларе, Славянин, Колю Мариново, Горно Ново село, на няколко места източно от Змейовския проход и др.). Наносите на много средногорски реки съдържат разсипно (речно, алувиално) злато, т.е. “самородно” злато, освободено от материнската (коренната) скала. Златоносни са речните легла и речните тераси на Старата (Лесновска) река, поречието на р. Тополница и средногорските ú притоци (особено Меченска и Панагюрска Луда Яна), левите притоци на р. Марица – Рахманлийска, Омуровска, Сазлийка и техните изворни притоци, десните притоци на р. Тунджа, извиращи от масивите на Братан, Каваклийка и Морулей и др. По много от тях има любителски добив и в наши дни.

Значителен ресурс представляват урановите находища в прилежащите към Средна гора части от Горнотракийската низина и някои други котловини. По доказани запаси на такива руди България е на едно от първите места в Европа. След 1989 г. лекомислено (по-скоро умишлено) и без обосновка добивът им в България е закрит, по-скоро умъртвен, въпреки че е безопасен.

В Средна гора и грабеновидните депресии има залежи и проявления от кафяви и лигнитни въглища, някои от които доскоро бяха обект на разработка и експлоатация, а също и на нефтошисти.

От нерудните полезни изкопаеми заслужават да бъдат отбелязани находищата на азбест, талк и вермикулит в Ихтиманско, на пегматити и пегматитови полета за добив на фелдшпат, мусковит, кианит. В Сърнена гора се намира най-голямото находище на барит (със съдържание на злато) в България (около Стара Загора), сега закрито. В Чирпанско са установени и проявления на гипс и на различни видове глини, включително бентонитови.

Средна гора е сериозен източник за добив на различни видове естествени декоративнооблицовъчни скали, на строителен камък за пътни и жп настилки, асфалтови покрития и бетони, кварцити, доломити, варовици за добив на вар, различни инертни материали.

Планината е изключителното богата и на минерални и термоминерални извори. Това богатство, имащо уникален характер, обхваща около 24 находища. Много от тях представляват група от извори: само около Хисаря има 22 естествени извора. Почти всички са били известни и използвани още в древността. Днес повечето са благоустроени и превърнати в балнеолечебни курорти с републиканско, а някои – с международно значение, каквито са Хисаря, Баня и Павел Баня. А има и много, които не са популярни .

Не случайно Средна гора е населена още от най-древни времена,тук може да се видят много следи от неолита и първите примати€Доказателствата са каменни оръдия на труда,селишни пещери,пра исторически селища.
2012-08-05_000608.jpg
2012-08-05_000608.jpg (22.68 KiB) Прегледано 4099 пъти
294903_396671527051300_1909102532_n.jpg
294903_396671527051300_1909102532_n.jpg (22.33 KiB) Прегледано 4099 пъти
Аватар
buntar.1971
Новорегистриран
 
Мнения: 31
Регистриран на: Чет Фев 21, 2013 2:52 pm
Местоположение: Гората

Re: Средна гора

Мнениеот buntar.1971 » Съб Фев 23, 2013 1:02 pm

Траките, освен добри земеделци и скотовъдци, са били и отлични рудари, открили и оценили благоприятните за поминъка си природни дадености на Средна гора. Най-големите селищни центрове на траките в Средна гора са основани около древни рударски гнезда и термоминерални извори. Сред тях е столицата на Одриското царство Севтополис (днес консервирани под водите на яз. “Копринка”), основана от тракийския владетел Севт III през IV в. пр.Хр. Стратегически разположен сред плодородни земи, градът се е намирал в един от тракийските центрове на златодобива и в непосредствена близост с термоминералните извори край Павел баня и Овощник. На юг от Средна гора са процъфтявали Пистеро-рударски и металургичен център в обсега на Моминоклисурския пролом на р. Марица, също в близост с термоминерални извори. Пак тук, върху руините на тракийски рударски и металургичен център по-късно е съграден византийският град Левке, на 5 км западно от днешния гр. Белово. В този район са разкрити и купулна гробница от V в. пр.Хр., множество руини от крепости, крепостни стени и селища на бесите. Трябва да отбележим и Берое (град тържище), основан от тракийското племе пирогери (житари) в V в. пр.Хр. като военно-племенен център. И Берое е център на плодородни и богати земи, на богати с мед и злато рудни находища, намиращ се в близост до термоминерални извори (днешните Старозагорски минерални бани и с. Ягода). Интересно е да се знае, че тук, в Старозагорско (около с. Ракитница, с. Хрищени, м. Тъмнянка, м. Мечи кладенец/ Айбунар и др.) са открити най-старите рудници в Европа (5000–4000 г. пр.Хр.). Тук са намерени безспорни следи от прилагане на “огневия метод”, т.е. разрушаване на рудоносните скали чрез нагряване с огън и рязко охлаждане с вода. Това е с 1000 години по-рано от известния случай в Пиринеите (2150 г. пр.Хр.). А рудничната шахта западно от с. Хрищени е имала дълбочина 27 м – голямо постижение за минното дело от онова време. Според някои изследователи от този регион (с. Колю Мариново и с. Чехларе, Чирпанско) е добито и част от най-старото обработено злато в света (златото, от което е изработено Варненското съкровище – 4500–4000 г. пр. Хр.). Най на изток, под Зайчи връх край Тунджа, са останките на тракийския град Кабиле, един от най-големите и важни търговски центрове за времето. Той също е бил изграден около богати рудни находища, а и близо до термоминерални и минерални извори.
Аватар
buntar.1971
Новорегистриран
 
Мнения: 31
Регистриран на: Чет Фев 21, 2013 2:52 pm
Местоположение: Гората

Re: Средна гора

Мнениеот borislav123 » Пон Фев 25, 2013 11:29 pm

Колеги ходил ли е някой скоро на Горно ново село. Как е положението в реката там. Май ве4е е бая отарашена и не пуска злато. Дали има смисъл да се ходи там
borislav123
Новорегистриран
 
Мнения: 47
Регистриран на: Сря Дек 19, 2012 9:59 pm
Местоположение: Казанлък

Re: Средна гора

Мнениеот Kiril62 » Вто Фев 26, 2013 11:45 am

borislav123 написа:Колеги ходил ли е някой скоро на Горно ново село. Как е положението в реката там. Май ве4е е бая отарашена и не пуска злато. Дали има смисъл да се ходи там


Живот и здраве април месец към края там при Ацо на язовира ще направим една регионална тридневна сбирка,така че може доста хора да дойдат.Там е и така наречена златна нива.Като се чуя с Ацо по натам и ще се разберем ще кача инфо кой дни края на април,петък ,събота и неделя ще се съберем там. :)
0888654620 0876130369
Skype Kiril431
Аватар
Kiril62
Site Admin
 
Мнения: 1073
Регистриран на: Нед Сеп 30, 2012 11:53 am
Местоположение: София

Re: Средна гора

Мнениеот ivan_stz » Нед Фев 02, 2014 10:07 pm

Най близкото място за промиване на злато до Стара Загора е на 10км но не си заслужава
иван 0884399270
Аватар
ivan_stz
Новорегистриран
 
Мнения: 36
Регистриран на: Нед Фев 24, 2013 1:34 am
Местоположение: Стара Загора

Re: Средна гора

Мнениеот spetz » Пон Фев 03, 2014 2:01 pm

На Долно ново село има злато в реката но не е отгоре доло е на подложката и е сравнително едро 0,02 до 0,03 златинки излизат виж темата Павелбанци за злато.
spetz
Новорегистриран
 
Мнения: 7
Регистриран на: Нед Юни 09, 2013 9:55 pm

Re: Средна гора

Мнениеот miro1113 » Сря Фев 26, 2014 5:03 pm

От Горно Ново Село та чак до Колъо Мариново е златоносно , но надоло наносите са си големички.
miro1113
Активен
 
Мнения: 73
Регистриран на: Вто Ное 20, 2012 4:33 pm


Назад към Златоносни райони в България

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта