Първия ми пост тук

За "Рудараски дол" да кажа 2-3 думи:
Там златинките са доста, но много дребни, не заради друго, а защото това и съседните му дерета са твърде много работени в древността. Само в Жеравна, по време на Възраждането, е имало 11 (единадесет) куюмждийници (златарски работилници), които са се снабдявали със злато основно от Рударски дол. Едрото е обрано, останали са прашинките. За занимавка става, но за добив над 1/10 на ден - забрави. Все пак, дерето е доста "известно" и посещаемо, защото е лесно достъпно с кола и в добрите места пуска горе-долу 4-5-6 златинки на лопата, макар и много ситни.
Отделно от това, преди седмица говорих с един полицай (който навремето, преди да стане полицай, също е миел тъдява) и той ми каза "Ние сега ги пасем само, ама скоро ще има актове, щото всяка неделя бръмчат помпи в дерето. Мани другото, ами ни плашат дивеча, провалят ни лова..." Та, ловците са порода особена, щом някой им плаши дивеча, със сигурност ще намерят начин да се отърват от този някой. В случая, ще напишат 2-3 акта, ще се вдигне олелия и после - забравете за Рударски дол.
Молбата ми е, като ходите там, поне не ходете с драги или друга механизация. Мястото е в Натура и покрай "професионалистите" с драгите, ще изгорят и "любителите" с легените.
Поздрави!