ТРИТЕ ВЯТЪРА!

Места за промиване на самородно злато.

ТРИТЕ ВЯТЪРА!

Мнениеот kris » Нед Яну 06, 2013 4:16 pm

Здравейте колеги от---ШУМЕН,ТЪРГОВИЩЕ,ЯМБОЛ и СЛИВЕН!
с.Кипилово---Котел---Петолъчката са в основата на нашите ,,разходки"!Но винаги отправна точка
са били Трите вятъра!
Защото именно от тук се тръгва за Белите води ,Рударски дол и Мараша!Ето защо ще помоля
вещите в този бранш дани запознят с вида и концетрацията на самородно злато в региона!
Поздрав от Сливен! ;) !
kris
Активен

Re: ТРИТЕ ВЯТЪРА!

Мнениеот kris » Съб Яну 12, 2013 4:06 pm

Много колеги от Търговище,Русе,Карнобат и В.Търново проявяват интерес към Белите Води!
Отстоящи на равно растояние от Котел и с.Кипилово!
Района е лесни достъпен при по-сухо лято и е с добра конценрация в регийона!Е неможе да се сравнява с р.Арда и Велека но за среща с добри другари става!
Поздрав от Сливен! ;) !
kris
Активен

Мнениеот Meteorite Men » Сря Яну 16, 2013 8:01 pm

Незнам защо не се развива тази тема,доколокото знам има хубави места и за промиване на злато и за пикници с колеги,единственото нещо е да прегледате границитее на Националния парк,за да няма наложени глоби.Така че умната колеги. :)
Аватар
Meteorite Men
По-активен

Мнениеот GARRETT » Сря Яну 16, 2013 8:16 pm

Аз съм на същото мнение,има много хубави места ,но трябва да се внимава къде се ходи ии къде се копае.Това че на някой му се е разминало един или два пъти незначи ще все ще му се разминава когато нарушава забраните.Има вече колеги с наложени глоби които не посещават форумите с доста солени актове.Иначе бих препоръчал района около Кипилово но и там внимавайте че има археологически обекти.
Аватар
GARRETT
По-активен

Мнениеот мечока » Чет Яну 17, 2013 10:24 pm

Колеги в района които посочвате е наистина спокойно място. Има доста големи изкопи оставени от наши колеги . Каточели са копали багери.Района е добър и пуска достатъчно. Има за всички.
мечока
Новорегистриран

Мнениеот kris » Пет Яну 18, 2013 8:37 pm

Meteorite Men написа:единственото нещо е да прегледате границитее на Националния парк,за да няма наложени глоби.Така че умната колеги. :)

Нац.паркове са три-Рила.Пирин и Среден балкан!И трите са далече от Котелския регион но той
попада в Натура 2000!Тук тряба вещо лице за разяснение иначе пикниците може да нисе вгорчат!
А иначе природата е чудесна,на белите води има до късна есен вода за промиване и най-вече
златинки колкото и малко да са те!
Поздрав от Сливен! ;) !
kris
Активен

Мнениеот ecobo » Вто Яну 22, 2013 10:02 pm

Първия ми пост тук :-)
За "Рудараски дол" да кажа 2-3 думи:
Там златинките са доста, но много дребни, не заради друго, а защото това и съседните му дерета са твърде много работени в древността. Само в Жеравна, по време на Възраждането, е имало 11 (единадесет) куюмждийници (златарски работилници), които са се снабдявали със злато основно от Рударски дол. Едрото е обрано, останали са прашинките. За занимавка става, но за добив над 1/10 на ден - забрави. Все пак, дерето е доста "известно" и посещаемо, защото е лесно достъпно с кола и в добрите места пуска горе-долу 4-5-6 златинки на лопата, макар и много ситни.
Отделно от това, преди седмица говорих с един полицай (който навремето, преди да стане полицай, също е миел тъдява) и той ми каза "Ние сега ги пасем само, ама скоро ще има актове, щото всяка неделя бръмчат помпи в дерето. Мани другото, ами ни плашат дивеча, провалят ни лова..." Та, ловците са порода особена, щом някой им плаши дивеча, със сигурност ще намерят начин да се отърват от този някой. В случая, ще напишат 2-3 акта, ще се вдигне олелия и после - забравете за Рударски дол.
Молбата ми е, като ходите там, поне не ходете с драги или друга механизация. Мястото е в Натура и покрай "професионалистите" с драгите, ще изгорят и "любителите" с легените.

Поздрави!
Николай Димитров - абсолютен аматьор
Аватар
ecobo
Активен

Мнениеот Kiril62 » Сря Яну 23, 2013 12:56 pm

Много добре си го написал и най вече предупреждението към колегите.Дано някой прочете това предупреждение и каже на колегите с драгите и помпите които не посещават сигурно форума.Това се отнася и за цяла България.Колеги призовава нека всеки бъде така добър когато ходи на дадена река или място да погледне общите теми за забранените места за да няма после актове и глоби.
0877230762
Skype Kiril431
Аватар
Kiril62
Site Admin

Мнениеот kris » Сря Яну 23, 2013 7:39 pm

Благодаря за инфото(за полицая)-но никъде неможах да намеря забрана (освен голата сеч)
в зоните на натура2000!
Лова и риболова разрешени,дърводобива също,събирането на дърва за огрев(паднала маса) също,обработването на зем-земя(ако нее нужна за паша на диви или ценни видове)!
И ако несе намери НЯКОЙ да напише актуалния статут на Натура 2000-в часност =ЗАБРАНИ=
всяко ченге щени клати заканително глава!
Поздрав! ;) !
kris
Активен

Мнениеот ecobo » Сря Яну 23, 2013 8:03 pm

Добива с драга и помпа по принцип не е съвсем легален. В закона си пише - само ръчен добив. А в местата по Натура вероятно има по-строг контрол или някакви подзаконови актове които нещо регулират, запознатите да кажат, не съм чел точно този закон.
Ама решат ли да ти намерят цаката, ще я намерят. Ако им пречиш на лова - ще те разкарат.
Последно ходих в Рударски дол миналата събота. На едно дърво имаше залепена някаква заповед, че "Влизането в обекта (цитираха се някакви отдели и букви) се разрешава само с писмен документ от директора на горското стопанство..." или нещо от рода. Ако бях с кола, абсурд да го видя това. И ставам нарушител...
Абе няма отърване, решат ли да те цакат, вътре си.

И още нещо за Рударски дол. Целия хълм, от който слиза дерето, е един огромен терциерен нанос. Там, където са прокопали пътя към Градец, това си личи съвсем ясно. Дори на върха има обли камъни и чакъл. В тези дерета и 5 метра надолу да копаш, пак няма да стигнеш основа. Затова няма едро злато. То сигурно има, ама един Господ знае колко надълбоко е. За терциерен нанос говори и големината на камъните - там има камъни около метър в диаметър, идеално обли. За да се получи това, този камък е влачен от вода с километри. Сега там никъде няма река с подобен дебит и дължина...
Белите води са друга бира, затова и там жълтото е по-зърнесто и по-едричко.

За Мараш не знам нищо. Минавам от там поне 2 пъти седмично, ама така и не съм намерил удобно време да проверя какво и къде пуска.

Като се стопли, мисля и на запад от Тича да пошетам. Там има хубави реки и дерета, за които нямам грам информация.
Николай Димитров - абсолютен аматьор
Аватар
ecobo
Активен

Следваща

Назад към Златоносни райони в България